Kraniosakraaliterapia on lempeä hoito, joka tukee kehon kraniosakraalijärjestelmän toimintaa ja edistää kehon luonnollisia paranemisprosesseja sekä itsekorjautumismekanismeja. Se myös rentouttaa kehoa ja tasapainottaa keskushermostoa. Hoidossa vapautetaan kehosta jännitteitä kevyellä kosketuksella.

Kraniosakraaliterapian juuret ovat osteopatiassa ja sen on kehittänyt lääkäri-osteopaatti John E. Upledger USA:ssa 1970-luvulla. Kraniosakraalijärjestelmä koostuu aivoista, aivokammioista, selkäytimestä, aivoja ja selkäydintä suojaavista kalvoista sekä lisäksi kallon luista, ristiluusta, kalvoon kontaktissa olevista luista ja koko kehon faskiajärjestelmästä. Kraniosakraaliterapia vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöön, umpieritykseen, immuunijärjestelmään, ruuansulatusjärjestelmään ja hermostoon.

Hoito voi auttaa moneen vaivaan, esim. päänsärkyyn, migreeniin, erilaisiin kiputiloihin (myös kroonisiin), niska- ja selkävaivoihin, motorisiin ongelmiin, fibromyalgiaan, stressiin, jännitykseen, väsymykseen ja uniongelmiin. Hoito tehdään vaatteiden päältä, yleensä asiakkaan ollessa selinmakuulla. Tarvittaessa voidaan käyttää kylkimakuu- tai istuma-asentoa.